Conferència d’Anna Esteve dins del Cicle Joan Fuster

Campus, Elche, Fuente, Institucional, Noticia, Otros

13 diciembre 2017

Acció Cultural del País Valencià (ACPV), junt amb la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, la Jaume I de Castelló, la Universitat de València, la d’Alacant i la Xarxa Vives d’Universitats, han organitzat la conferència “Fuster assagista, anàlisi de la realitat”, dins del Cicle Joan Fuster. La doctora en Filologia Catalana Anna Esteve impartirà aquesta conferència demà dijous, 14 de desembre, a les 13:00 hores, a l’aula 6 de l’edifici Atzavares del campus d’Elx. La presentació de l’activitat, que compta amb la col·laboració de la Càtedra Joan Fuster, anirà a càrrec del professor de la UMH Miguel Ors Montenegro.

Enguany es commemora el 25é aniversari de la mort de Joan Fuster. L’aniversari és important perquè l’autor de Sueca és un dels valencians més importants de la segona meitat del segle XX, amb una obra ingent, que contempla diversos generes (poesia, assaig, història de la literatura, estudis culturals, periodisme…) i que ha tingut i té una influència indubtable en els més diversos àmbits.

Segons els organitzadors, tres han estat els criteris que han guiat el disseny del programa del Cicle: en primer lloc, el programa ha volgut apropar-se a la riquesa de l’obra de Fuster, que sovint ha estat massa llegit unilateralment de la mà d’alguns dels principals especialistes en el tema i des de diversos àmbits. En segon lloc, ACPV ha volgut remarcar el valor acadèmic de l’obra i la figura de Fuster, la seua importància objectiva i la implicació de les universitats valencianes, la Xarxa Vives i la Càtedra Joan Fuster així ho remarquen. I en tercer lloc, la descentralització dels actes, que d’aquesta manera han tingut lloc a Alacant, Castelló de la Plana, València i Elx, d’acord també amb la realitat de la implantació territorial d’Acció Cultural del País Valencià al conjunt del País Valencià.

La UMH ha triat la doctora en Filologia Catalana i professora del Departament de Filologia  Catalana a la Universitat d’Alacant (UA) Anna Esteve, que farà una conferència amb el títol: “Fuster assagista, anàlisi de la realitat”. Esteve forma part del Grup d’Estudis Transversals, amb el qual ha  participat en l’organització de diversos seminaris internacionals, i del Grup de Recerca de  Literatura Contemporània de la UA. Així mateix, ha estat membre de diferents projectes  d’investigació centrats en l’estudi de la literatura autobiogràfica catalana (2003-2014), dirigits  pel profesor Enric Balaguer, i ha editat, en col·laboració, monogràfics sobre aquesta  materia: Memòria i Literatura, La construcció del subjecte femení. Periodisme i autobiografia (2002), Epístola i Literatura (2005) i Diaris i dietaris (2007). Actualment, participa en el projecte  d’investigació: “Los espacios virtuales para la promoción del libro y la lectura”, dirigit per la  professora de la Universitat de València Gemma Lluch. 

Les línies d’investigació principals d’Anna Esteve són la literatura catalana actual escrita al País  Valencià i la literatura catalana autobiogràfica. Entre les obres publicades, destaca l’assaig  acadèmic El dietarisme català entre dos segles: una panoràmica i alguns exponents (premi  Serra d’Or, 2011), o el Diccionari de literatura valenciana (1968-2000). Així mateix, ha publicat nombrosos  estudis en volums col·lectius així com articles en revistes internacionals (Caplletra, Revista de  Filología Románica, Catalan Review, L’Espill, Quaderns de Filologia, etc.).

Destacados