L’equip de la Universitat de València guanya la Lliga de Debat de la Xarxa Vives

La competició dialèctica i intel·lectual en la qual diversos equips d’estudiants debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat ha estat acollida enguany per la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, que ha esdevingut la capital del diàleg i el debat de l’11 al 19 d’abril. “És occident responsable del sorgiment de l’Estat Islàmic?” ha estat el tema de debat que ha enfrontat als equips de 16 universitats d’Andorra, Catalunya, País Valencià i les Illes Balears i l’equip guanyador ha sigut el de la Universitat de València.

El rector amb l’equip guanyador

La Lliga de Debat que impulsen les universitats de la Xarxa Vives des de 2005, per a estudiants de secundària i batxillerat d’una banda i per a universitaris d’una altra, ha comptat enguany amb més de 5.000 participants, fet que l’ha posicionada com la més important de totes les celebrades al sud d’Europa.

L’activitat formativa, que contribueix a la transferència de coneixement entre l’educació secundària i batxillerat i l’educació superior, ofereix a l’estudiantat dels nostres territoris una eina amb la que consolidar les competències transversals necessàries per al desenvolupament professional com són la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs, la planificació i la presa de decisions. A més, a la riquesa de la competició se suma també l’experiència que viuen els participants, amb vincles culturals i lingüístics, ja que la Lliga crea un espai de convivència entre els estudiants que parlen la mateixa llengua i comparteixen cultura.

Les semifinals han estat disputades pels equips de la Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Ramon Llull, Universitat Rovira i Virgili i Universitat de València. Els equips de les universitats de València i Ramon Llull s’han enfrontat en la gran final i ha sigut el primer d’ells qui ha resultat guanyador. D’altra banda, Belén Guarner, de la Universitat de Barcelona, ha estat nomenada pel jurat millor oradora de la competició. Acabat el debat final, el president de la Xarxa Vives i rector de la UMH, Jesús Pastor Ciurana, ha presidit l’acte de lliurament de premis, acompanyat dels caps de jutges: Pere Rostoll, cap de la secció de política del diari Información d’Alacant, i Fani Grande, guionista, bloguera, escriptora i professora de comunicació eficaç.

El perfil majoritari de participants en la competició universitària ha estat el d’estudiants de les disciplines de dret i advocacia (25%) i de ciències polítiques i de l’administració (18%), si bé altres rames d’estudi també hi tenen presència com són les de l’administració i direcció d’empreses (9%), l’educació i formació del professorat (8%) o les enginyeries (8%), entre d’altres. En termes de sexe, els homes han estat majoria, amb el 57% de la participació.

Durant aquestes dues setmanes s’han disputat 60 debats. El jurat responsable de les deliberacions ha estat compost per 28 membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i Escola Valenciana, a més d’altres professionals del món de l’ensenyament, la comunicació i la interpretació.

La Lliga de Debat està organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats (i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià). Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i la Diputació de Barcelona hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments com el d’Alacant, Biar, Cheste, l’Hospitalet, Morella, València i Xixona.

 

Destacados