La UMH acull l’exposició ‘Des de les fronteres del silenci’, la qual presenta els aspectes més personals i íntims de Carmelina Sánchez-Cutillas

Noticia

19 enero 2021

El Vicerectorat de Cultura de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx i l’Associació per la llengua El Tempir d’Elx col·laboren amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per organitzar l’exposició ‘Des de les fronteres del silenci’, la qual presenta els aspectes més personals i íntims de Carmelina Sánchez-Cutillas, ‘Escriptora de l’Any 2020’. La mostra, situada a l’Espai Cultural Obert —ECO—, vestíbul oest de l’edifici Altabix del campus d’Elx, romandrà oberta fins al 25 de gener.

L’exposició, de l’autora de Matèria de Bretanya, mostra, també, la seua poesia, fins i tot la inèdita, com ara els poemaris Joiosa guarda i De la cendra i la flama, apareguts en els arxius personals de l’escriptora, així com els estudis de caràcter històric com, per exemple, l’assaig Violant d’Hongria. La mostra està distribuïda en quatre blocs ben definits i permetrà al visitant enquadrar millor la vida i l’obra d’esta dona que, si bé va nàixer a Madrid, va trobar en terres valencianes la seua verdadera identitat personal, professional i literària.

La primera part de l’exposició està dedicada a l’àmbit més personal i íntim. La cambra més estimada representa l’espai reservat a la lectura, la reflexió i el treball, on Carmelina Sánchez-Cutillas, rodejada dels seus llibres, va gestar una forta vocació literària. És el lloc on va escriure els seus versos i, també, on va concebre l’obra més estimada, Matèria de Bretanya, forjada pels records de la seua infància a Altea.

El món del passat, la segona part de la mostra, reflectix l’obra de recerca històrica, en la qual Carmelina Sánchez-Cutillas denota una sòlida formació com a historiadora i investigadora, amb estudis i treballs sobre la Corona d’Aragó. Fruit de les seues investigacions són els treballs Don Jaime el Conquistador en Alicante i Lletres closes de Pere el Cerimoniós endreçades al Consell de València, entre altres.

La Carmelina poetessa irromp en la dècada dels seixanta amb Un món rebel (1964) i Conjugació en primera persona (1969), on l’escriptora denuncia un present fet de silenci i repressió. Del 1964, són dos poemaris inèdits: Joiosa guarda i De la cendra i la flama, versos on ella medita sobre el pas del temps i sobre la seua condició de dona. Els jeroglífics i la pedra de Rosetta (1976) i Llibre d’Amic e Amada (1980) són altres poemaris destacats.

L’últim bloc de l’exposició se centra en la xicoteta pàtria i en l’obra cabdal de Carmelina Sánchez-Cutillas, amb la qual va guanyar el Premi Andròmina (1975). En este llibre, Carmelina evoca i literaturitza els records d’infància de l’autora a Altea durant els anys previs a la Guerra Civil. Matèria de Bretanya és, també, la crònica d’un temps i un país escrita per la gran escriptora valenciana del segle XX.

Destacados