La firma Mommus del Parc Científic de la UMH col·labora en el projecte BOILÀ II per al desenvolupament de noves estructures grasses sostenibles
21 de novembre 2025
L’empresa Mommus Foods del Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (PCUMH) ha participat com a empresa col·laboradora en el projecte BOILÀ II (Better Oils Alternatives). Es tracta d’una iniciativa liderada per AINIA i cofinançada per IVACE i fons FEDER, l’objectiu del qual és investigar i desenvolupar noves estructures grasses sostenibles, saludables i d’alt valor afegit per a la seua aplicació en sectors com l’alimentació i la cosmètica. En el marc d’aquesta col·laboració, Mommus ha aportat la seua experiència en fermentacions vegetals i en el desenvolupament de matrius d’origen vegetal, i ha participat en la validació i aplicació de les noves estructures grasses desenvolupades en productes alimentaris reals.
Aquesta implicació s’alinea amb la missió de Mommus d’impulsar un model alimentari més ètic, saludable i sostenible, mitjançant la transformació de la innovació científica en solucions reals per al consumidor. En aquest sentit, la fundadora i directora de Mommus Foods, Cristina Quinto, assenyala que BOILÀ II permet a l’empresa contribuir des de l’experiència pràctica a un avanç científic amb impacte directe en l’alimentació del futur. «Explorar noves fonts i estructures grasses sostenibles és clau per a continuar millorant la qualitat i el perfil nutricional dels aliments vegetals», assenyala.
BOILÀ II dona continuïtat al treball iniciat en la primera fase del projecte, ha aprofundit en tecnologies com l’extracció avançada d’eleosomes, la interesterificació enzimàtica d’olis vegetals, la fermentació microbiana per a l’obtenció de single cell oils (SCO) i el cultiu cel·lular a partir d’explantacions d’olivera. Així, aquest projecte busca millorar el perfil nutricional i funcional dels greixos, així com augmentar-ne la sostenibilitat i traçabilitat mitjançant la innovació tecnològica. El projecte BOILÀ II (IMDEEA/2025/59) es desenvolupa des de juliol de 2025 fins a juny de 2026 i compta amb la participació d’AINIA com a entitat líder i de les empreses col·laboradores Peris, Mommus, Choví, Grau i Sesderma.
Mommus Foods és una empresa pionera en innovació alimentària d’origen vegetal, especialitzada en la producció d’alternatives vegetals al formatge, la sobrassada i el foie mitjançant processos naturals i sostenibles. Nascuda a l’entorn del Parc Científic de la UMH, la companyia ha assolit el reconeixement internacional per la qualitat i el sabor dels seus productes, elaborats només amb anacards, ferments naturals, aigua i sal.
En 2022, Dacsa Group es va incorporar al seu capital per a impulsar-ne el creixement industrial, la qual cosa va permetre a l’empresa multiplicar la capacitat productiva i col·laborar amb altres marques del sector, com Hi Vegs! Des de 2024, Mommus també ha desenvolupat i fabricat per a tercers, i s’ha consolidat com a referent nacional en fermentacions vegetals i en innovació alimentària sostenible.