Campanya “Menjar bé no té pèrdua” de la Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables

Noticia

26 de novembre 2025

La Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables, representada en la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) per la Delegació del Rector de Campus Saludables i Esports, ha llançat la campanya digital “Menjar bé no té pèrdua”, que conjumina l’alimentació saludable i la sostenibilitat. La campanya conté sis peces en valencià per a xarxes socials, organitzades en diverses temàtiques o àmbits d’actuació.

El primer eix d’actuació (i. e., “Planifica els menús setmanals”) se centra en la planificació dels menús amb caràcter setmanal, amb receptes atractives i ajustades al pressupost personal o familiar, l’aprofitament o reutilització de sobres d’altres receptes prèviament elaborades, així com estimula l’ús de productes locals i de temporada. El segon eix aborda el procés de compra (i. e., “Fes la llista de la compra”), mitjançant el recordatori de la importància de revisar el que ja es té a casa i la seua data de caducitat per a ajustar les quantitats reals necessàries. El tercer aborda l’organització dels aliments a casa (i. e., “Organitza el rebost”), i adverteix de l’organització per data de caducitat i l’aprofitament d’espais visibles per als productes peribles. D’una manera més concreta, un quart missatge s’ha centrat en l’organització de la nevera (i. e., “Ordena la nevera”), a través de recomanacions de l’ús dels espais específics o destinats a cada tipus d’aliment, pauta d’higiene i neteja, així com l’ús d’envasos hermètics per a mantindre les propietats nutricionals de diversos aliments. També s’ha desenvolupat en una cinquena peça el potencial d’aplicacions informàtiques que ajuden en tot el procés (i. e., “Ajuda’t d’aplis”), des de la compra de productes, el seu estoc i la reutilització de sobres. Finalment, la sisena peça aborda el procés de cuinar (i.e., “Cuina amb el cap”): l’ús de les quantitats adequades per a consumir, l’aprofitament de sobres anteriors o envasos ja oberts, així com la congelació de tot el que es susceptible de ser consumit posteriorment.

Sent part activa d’aquesta iniciativa de la Xarxa, la UMH ha contribuït a diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2023 de les Nacions Unides, entre els quals destaquen el 3 “Salut i benestar”, el 12 “Producció i consum responsables” i el 17 “Aliances per a assolir els objectius”.