Estudis conclouen que subproductes d’aliments com la carxofa poden conservar-se entre campanyes mitjançant ensitjament

Noticia

4 de novembre 2025

Les investigadores de l’Institut d’Investigació i Innovació Agroalimentària i Agroambiental (CIAGRO) de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) Gema Romero Moraleda i Marina Gálvez López han presentat en un seminari internacional de la Universitat Michoacana de San Andrés Hidalgo (Mèxic) els resultats obtinguts en el si del grup d’investigació UMH Ciència i Tecnologia de la Producció Animal, relatius a l’ús de subproductes agroindustrials per a millorar la sostenibilitat del sector caprí lleter. Entre les conclusions dels estudis realitzats, destaquen que el subproducte de bròcoli, carxofa, orujo de vinificació i magrana per a suc poden conservar-se entre campanyes mitjançant ensitjament, preservant la seua qualitat nutricional i funcional per a l’alimentació del bestiar.

En esta trobada, titulada “Producció agropecuària i consum responsable: Clau per a un futur sostenible en la seguretat alimentària”, les professores de l’Escola Politècnica Superior d’Orihuela (EPSO) de la UMH han parlat sobre la conservació mitjançant ensitjament de diferents subproductes agroindustrials de la zona mediterrània, especialment produïts a l’entorn de la UMH, així com dels resultats obtinguts a l’hora incloure’ls en la dieta de les cabres lleteres en la producció i qualitat de llet, medi ambient, economia i benestar animal. Entre els resultats presentats, també destaquen que, en incloure els subproductes dels aliments esmentats anteriorment en les dietes de caprí lleter en dietes equilibrades, es redueixen els costos d’alimentació (60% dels costos totals de producció) i l’impacte ambiental i es preserva el benestar animal, alhora que s’obté una llet amb qualitat funcional (perfil lipídic més insaturat), gràcies al contingut en antioxidants dels subproductes.

El grup d’investigació de la UMH, liderat per José Ramón Díaz Sánchez, ha obtingut estos resultats en els últims 12 anys, mitjançant el finançament de diferents projectes competitius regionals i nacionals, entre altres: Caprifuncmilk, Soscapri, Mesoleca i Cabragrana.