La Universitat Ramon Llull guanya la Lliga de Debat Universitària 2022 de la Xarxa Vives
11 abril 2022
La Xarxa Vives d’Universitats, de la qual forma part la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, ha celebrat la final de la Lliga de Debat Universitària, que ha enfrontat als equips de la Universitat de València i de la Universitat Ramon Llull. El jurat de la competició ha determinat que l’equip mereixedor del guardó en l’edició 2022 és el de la Universitat Ramon Llull. En la cloenda de l’esdeveniment, també, s’ha anunciat el tema que han escollit els participants per la competició de l’any vinent: ‘És sostenible el turisme?’.
El tema de la competició d’enguany ha estat ‘És necessària una indústria farmacèutica pública a la Unió Europea?’. Els equips d’estudiants participants, provinents de quinze universitats membres de la Xarxa Vives, han hagut de defensar al llarg de la competició tant la posició a favor com en contra sobre la pregunta. El jurat, integrat per professionals de la cultura, l’educació i la comunicació, ha valorat cada debat d’acord amb la qualitat de les intervencions i la solidesa de les argumentacions, així com el grau de domini del tema, la fluïdesa comunicativa dels participants i el llenguatge no verbal emprat, a més d’altres aspectes formals.
La competició d’oratòria va arrancar el 4 d’abril amb una fase eliminatòria, on hi van concórrer els equips de les universitats UMH, d’Alacant, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Girona, Illes Balears, Jaume I, Lleida, Politècnica de Catalunya, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, València i Vic-Central de Catalunya. En aquesta edició, l’alumnat prové de les següents disciplines acadèmiques: Dret (41%), Econòmiques/ADE (13%), Enginyeries i Arquitectura (12%), Ciències Polítiques i de l’Administració (8%), Arts i Humanitats (6%), Comunicació Audiovisual (4%), Filologia Catalana (4%), Relacions Laborals (3%) i Biologia (3%). Pel que fa al sexe, un 47% són dones i un 53% homes.
La Lliga de Debat Universitària és una competició dialèctica entre equips d’estudiants universitaris que debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. Des de 2005, la competició fomenta entre l’alumnat universitari l’ús de la paraula i capacitats com el treball en equip, la documentació, l’anàlisi crítica i l’argumentació. L’activitat, organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats, compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana.