La UMH coordina la VIII Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats

Noticia

2 diciembre 2020

La Unitat d’Igualtat de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx coordina la VIII Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats, que se celebrarà telepresencialment el 3 i el 4 de desembre. El rector, Juan José Ruiz, i la directora de la Unitat d’Igualtat de la UMH, María José Alarcón, inauguraran la Trobada demà dijous, 3 de desembre, a les 09:00 hores.

L’objectiu de la jornada és debatre les iniciatives més adients per millorar la situació de desigualtat entre homes i dones a les universitats. Les sessions de dijous estan obertes a qualsevol persona interessada, que s’ha d’inscriure prèviament a través d’aquest formulari. La Trobada començarà amb la ponència “És la transferència de coneixement universitari una qüestió de gènere?”, a càrrec de la professora de la Universitat de la Corunya i membre de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), Ana Jesús López Díaz. Després, la catedràtica de Sociologia de la Universitat de València Capitolina Díaz Martínez presentarà la ponència “Incloem el gènere/sexe en la docència universitària? Quant? Algunes tècniques per a la seua valoració”.

D’altra banda, la sessió de divendres estarà adreçada a les membres del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives i inclourà una taula d’experiències on es compartiran estratègies i exemples de bones pràctiques per a la inclusió de la perspectiva de gènere en la formació superior. La taula comptarà amb diverses intervencions a càrrec de representants de les universitats d’Alacant, Oberta de Catalunya i Pompeu Fabra, que tractaran sobre la inclusió de la perspectiva de gènere als estudis de grau i a la docència en línia i entorns virtuals; les polítiques de transversalització de la perspectiva de gènere, i la formació del professorat en aquest àmbit. La trobada es tancarà amb la reunió ordinària del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives. 

Des de l’any 2013, les universitats de la Xarxa Vives treballen a través d’aquest grup d’expertes per a eliminar les desigualtats existents entre homes i dones a la universitat. El Grup de Treball ha realitzat una extensa tasca que ha donat com a fruit la publicació de diverses obres i informes que han esdevingut referents de consulta en l’àmbit de la perspectiva de gènere a les universitats, i que han servit per orientar el disseny de polítiques de gènere al sistema universitari com la col·lecció de Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere; l’informe El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal a les universitats (2019); l’informe La perspectiva de gènere en docència i recerca a les universitats de la Xarxa Vives. Situació actual i reptes de futur (2017); o els Criteris multilingües per a la redacció de textos igualitaris.

Els Fòrum Vives són espais d’intercanvi i reflexió que promou la Xarxa Vives d’Universitats, i que es tradueixen en múltiples jornades, debats, seminaris, tallers o congressos distribuïts arreu del territori.

Destacados