María José Figueras, nova presidenta de la Xarxa Vives d’Universitats

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), María José Figueras Salvat, ha assumit la presidència de la Xarxa Vives d’Universitats, d’acord amb el calendari rotatiu de presidències semestrals de la institució. Figueras ocuparà el càrrec en substitució del rector de la Universitat Abat Oliba CEU, Rafael Rodríguez-Ponga Salamanca.

Fuente: Xarxa Vives

La presidència de Figueras inclou un ampli programa de projectes i activitats, entre les quals destaca la publicació de 6 noves Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere, en les àrees d’Arquitectura, Antropologia, Comunicació, Enginyeria Industrial, Infermeria i Matemàtiques. També, tindran lloc, entre el 22 i 30 d’abril, les lligues de debat a la URV, en les modalitats de secundària i batxillerat i universitària. A més, la Universitat d’Alacant acollirà la segona edició de la Biennal de Teatre Universitari.

En l’àmbit de llengua, i impulsat per diversos membres de la Xarxa Europea per la Diversitat Lingüística (NPLD), es desenvoluparà el programa d’innovació pedagògica “CELRoM – Diversitat lingüística a l’aula”, que promou i difon en el sistema escolar els valors, drets i oportunitats de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, publicada pel Consell d’Europa. El curs acadèmic de les universitats de la Xarxa Vives clourà al juliol amb el lliurament de la Medalla d’Honor de la institució, dels premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària i del premi Jesús Tuson sobre diversitat lingüística. A més, durant la presidència de Figueras, diferents universitats acolliran tallers formatius i trobades sectorials en el marc de les jornades Fòrum Vives.

María José Figueras és catedràtica de Microbiologia i especialista en microbiologia ambiental, principalment en contaminació microbiològica de l’aigua. Ha impulsat i participat en diversos projectes internacionals i ha estat assessora científica de l’Organització Mundial de la Salut, del Programa Ambiental de les Nacions Unides, de la Comissió Europea i de l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya. Fins a prendre possessió del càrrec de rectora de la URV, Figueras va ser membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Microbiologia i ambaixadora de la Societat Americana de Microbiologia a l’Estat espanyol. En l’àmbit de la gestió, ha estat secretària de la Divisió VII de la Universitat de Barcelona a Tarragona (1989-1992) i directora del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV (2013-2018).

Completen la presidència de la Xarxa Vives d’Universitats, Jordi Montaña Matosas (vicepresident I), Eva Alcón Soler (vicepresidenta II i rectora de la Universitat Jaume I), Vicente Luis Navarro de Luján (vicepresident III i rector de la Universitat CEU Cardenal Herrera) i Rafael Rodríguez-Ponga y Salamanca (vicepresident IV i rector de la Universitat Abat Oliba CEU).

Destacados