Elx, escenari del lliurament de la Medalla d’Honor 2018 de la Xarxa Vives

La Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx ha estat l’escenari del reconeixement a la trajectòria professional​ ​i el compromís envers la ciència, la llengua i la cultura del filòleg, editor i historiador Josep Massot i Muntaner i de l’historiador i impulsor dels estudis universitaris a Lleida, Manuel Lladonosa i Vall-llabrera. Ambdós homenatjats han estat condecorats amb sengles Medalles d’Honor de la Xarxa Vives, l’únic guardó que atorguen conjuntament les 22 universitats dels territoris de parla catalana. El rector de la UMH i president de la Xarxa Vives, Jesús Pastor Ciurana, ha presidit l’acte de lliurament.

Abans de retre homenatge al pare Massot, el catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, Rafael Alemany, ha descrit al guardonat com “un home intel·ligent, savi, treballador incansable, humil i generós” i ha destacat que “just és, doncs, que siga hui el conjunt de les universitats dels territoris que compartim la mateixa llengua pròpia i els elements culturals que aquesta vehicula […] qui reconega els mèrits que concorren en el pare Josep Massot amb la concessió de la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats com a expressió del deute de gratitud immensa que tenen amb ell la comunitat científica i les nostres terres”.

Al seu torn, el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, ha lloat el treball constant de Manuel Lladonosa perquè aquesta Universitat fos una realitat: “Lladonosa pertany a aquella generació de joves universitaris que van fer possible la creació d’una universitat a la seva ciutat. Una història que es resumeix en una afirmació molt senzilla: no hi havia gairebé res i calgué fer-ho gairebé tot”. Així mateix, Fernández ha destacat també la contribució del guardonat a la ciutat de Lleida: “el canvi espectacular de Lleida durant aquestes darreres dècades li deu molt, a aquest home de bé, gran professor, magnífic historiador i ciutadà compromès, que ha fet de la seva ciutat el baluard principal del seu projecte existencial”.

Abans de cloure l’acte, el president de la Xarxa Vives i rector de la UMH, Jesús Pastor Ciurana, ha agraït als guardonats la seua contribució científica i cultural: “som deutors de la vostra ingent aportació a la universalització de la nostra cultura i la Medalla d’Honor que rebeu en l’acte d’avui simbolitza la gratitud de les 22 universitats de la Xarxa Vives”. Aquest acte posa el punt final al curs acadèmic de les universitats de la Xarxa, que en paraules del president “constitueixen una potència científica, un pol significatiu per al desenvolupament regional del sud d’Europa”. El rector de la UMH, també, ha emfatitzat la necessitat “d’insistir en les inversions en infraestructures que impulsen el corredor mediterrani”, alhora que ha reiterat que “cal ubicar la universitat com a actriu principal en la definició de les estratègies i dels sistemes de progrés regional”.

L’homenatge ha estat presidit pel president Jesús Pastor i ha comptat amb la presència tant de les rectores i rectors de les universitats de la Xarxa Vives com de diferents càrrecs i membres de la comunitat universitària. També, han assistit representants de governs i institucions de la regió Vives, com ara la directora general d’Universitat, Investigació i Ciència de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno, el director general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern de la Generalitat Valenciana, Josep Ochoa, el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Domènec Ros, i el president de l’Associació Cívica per la Llengua ‘El Tempir’, Josep Enric Escribano.

CV PREMIATS

 

 

Destacados