Un total de 20 universitats de la Xarxa Vives llancen l’enquesta Via Universitària per analitzar què és ser estudiant universitari hui en dia
3 febrero 2021
Vint universitats de la Xarxa Vives, entre les quals es troba la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, han iniciat el treball de camp del programa Via Universitària: Accés, condicions d’aprenentatge, expectatives i retorns dels estudis universitaris (2020-2022). Entre febrer i març, més de 350.000 estudiants de grau i màster tindran l’oportunitat de participar en el programa, a través de l’enquesta en línia que els farà arribar la seua universitat els propers dies.
Via Universitària és un instrument per a la definició de polítiques d’equitat social i de gènere en el sistema universitari i s’alinea amb els resultats de l’informe Eurostudent, que agrupa la mateixa informació en relació amb 28 països europeus. L’informe Via Universitària (2020-2022) estudiarà les trajectòries de l’estudiantat des d’una triple perspectiva: l’equitat en l’accés i en la vida en els estudis superiors; la transformació de la realitat dels estudiants com a resultat d’un entorn social cada vegada més divers; i la qualitat de les metodologies d’ensenyament i aprenentatge. Els resultats de l’estudi, la publicació del qual està prevista al maig de 2022, serviran com a eina de reflexió i debat i, també, per a fonamentar les decisions i orientacions de la política universitària que es desenvolupa, tant des de les mateixes universitats com des de les administracions públiques.
L’enquesta Via Universitària incorpora seixanta-una preguntes, dividides en cinc blocs. Els estudiants valoraran la trajectòria personal a la universitat, les condicions de vida, d’aprenentatge i d’estudi. També, s’hi dedica un bloc a les expectatives que els estudiants tenen sobre el seu futur professional. A més, s’incorpora l’anàlisi de la vida quotidiana de l’estudiantat i el nivell de participació en activitats culturals i socials a la universitat. Al llarg de l’enquesta, el estudiants tindran, també, l’oportunitat de valorar l’impacte de la crisi sanitària en els seus estudis i experiència universitària. El qüestionari finalitzarà amb l’arreplega de dades sociodemogràfiques, que permetrà una anàlisi detallada dels eixos clau del programa, segons el perfil dels enquestats que hi participen.
La tercera edició del programa Via Universitària de la Xarxa Vives està impulsada per les universitats UMH; Abat Oliba CEU; Alacant; Andorra; Autònoma de Barcelona; Barcelona; CEU Cardenal Herrera; Girona; Illes Balears; Internacional de Catalunya; Jaume I; Lleida; Oberta de Catalunya; Politècnica de Catalunya; Politècnica de València; Pompeu Fabra; Ramon Llull; Rovira i Virgili; València; i Vic Central de Catalunya. L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) assumeix la direcció tècnica. El programa, també, compta amb el suport de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP) i de la Generalitat de Catalunya.