Un total de 5 instituts competeixen per la UMH en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

Noticia

23 febrero 2021

La Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) celebrarà demà dimecres, 24 de febrero, la fase classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2021 de la Xarxa Vives. En la competició, participaran 37 alumnes de l’IES Misteri d’Elx i IES La Foia d’Elx (Baix Vinalopó), Escola Les Carolines i La Comarcal de Picassent (l’Horta Sud) i IES Algarb de Sant Jordi de ses Salines (Eivissa).

Pie de foto: Composició fotos equips fase local UMH. Fuente: Xarxa Vives.

Aquesta és la primera edició virtual de la Lliga de Debat, en què universitats i centres docents han hagut d’adaptar-ne el format atès el context actual. Així, l’oratòria digital i les competències de comunicació associades a contextos en línia han entrat a formar part del projecte educatiu dels centres participants en aquest curs 2020-2021. Aquest desplegament curricular ha estat possible, d’una banda, gràcies a la implicació de les universitats, que han organitzat tallers formatius sobre reptes i estratègies de l’oratòria en línia adreçats als docents. D’altra, el mateix professorat ha sigut qui ha introduït la temàtica a l’aula i ha preparat l’alumnat durant els darrers mesos perquè siguen capaços d’emetre una comunicació persuasiva i eficaç en l’entorn digital, parant atenció, tant als aspectes de contingut del discurs com del context en línia.  

Cada equip participant en la fase classificatòria de la UMH realitzarà un total de 4 debats entorn al tema central de la competició: ‘És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?’. L’alumnat participant haurà de ser capaç de mostrar-se tant a favor com en contra del tema, atès que la posició que hauran de defensar canviarà en cada debat. Els debats tindran una durada de 16 minuts i es realitzaran en sales virtuals.  

La competició de la UMH tindrà un equip guanyador i un/a alumne/a que serà nomenat/da millor orador/a. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, valorarà capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.  

L’equip guanyador representarà a la UMH en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 13 al 23 d’abril i enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats UMH, Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya. L’objectiu de la competició és millorar les habilitats comunicatives dels alumnes participants i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions.

A més, la lliga proveeix al professorat d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta, també, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.