Exposició itinerant ‘Teresa Juvé. La llibertat conscient’

Noticia

24 enero 2022

El Vicerectorat de Cultura de la Universitat Miguel Hernández d’Elx presenta l’exposició itinerant ‘Teresa Juvé. La llibertat conscient’, organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes, la qual repassa totes les facetes de la vida de l’escriptora. Aquesta mostra romandrà oberta fins el 24 de febrer a l’Espai Cultural Obert (ECO) de l’edifici Altabix del campus d’Elx.

Teresa Juvé Acero (Madrid, 1921) és pedagoga i escriptora. El 1963, va quedar finalista del Premi Nadal amb la seva primera novel·la, ‘La charca en la ciudad’, obra de la qual en publica, molts anys més tard, la versió catalana amb el títol ‘L’aiguamort a la ciutat’ (Rúbrica Editorial, 2005). És autora de la sèrie de novel·les protagonitzades pel portantveus del rei, Jaume Plagumà. Aquestes obres, ambientades a la Catalunya de finals del segle XVI, combinen els gèneres històric i detectivesc. Enguany, s’ha publicat ‘El degollador de Vallvidrera’ (Editorial Meteora, 2021), la vuitena entrega d’aquest conjunt. També, és autora, entre d’altres, del llibre autobiogràfic ‘Tu ets jo. Flaixos per al meu blog’ (Editorial Meteora, 2015), on narra, amb un mestratge i lucidesa únics, les seves intenses vivències.

Amb motiu del centè aniversari de l’autora, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar la celebració de l’Any Teresa Juvé al llarg del 2021. L’objectiu principal d’aquesta commemoració és donar tota la visibilitat que mereix la trajectòria vital, excepcional i compromesa, d’algú que ha fet de la lluita per la llibertat i la dignitat el seu principal impuls motor, tant en l’àmbit pràctic i personal com teòric i creatiu. Així mateix, l’Any Teresa Juvé ha de servir per divulgar encara més una obra literària molt rellevant i ingent, sempre sàvia i erudita. Cal destacar, en aquest sentit, la recent publicació d’El degollador de Vallvidrera, ja que el fet que la persona homenatjada es trobi en plena activitat creativa, dota la vigent commemoració d’una singularitat del tot remarcable.

Destacados