La UMH i l’ONCE col·laboren en el desenvolupament d’una nova neuropròtesi visual que ajude a les persones cegues a millorar la seua mobilitat

Dissenyar un avançat sistema que ajude a persones cegues o amb baixa visió residual a millorar la seua mobilitat. Aquest és l’objectiu d’una investigació de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, en col·laboració amb l’ONCE, coordinada pel director del Grup de Neuroingenyeria Biomèdica de la UMH, Eduardo Fernández Jover. El principal repte d’aquest treball és dissenyar i desenvolupar un nou sistema basat en xicotets microelèctrodes intracerebrals que, inserits en el cervell per mitjà d’una operació, ajude a les persones cegues o amb baixa visió residual a millorar la seua mobilitat i inclús a percebre l’entorn que els rodeja i a orientar-se en ell.

24-02-16-ONCEActualment, hi ha alguns dispositius, com el sistema ARGUS II, que s’implanten a nivell ocular en alguns pacients amb malalties degeneratives de la retina. No obstant això, aquestos dispositius són ineficaços quan hi ha una gran degeneració de totes les capes de la retina o en cegueres derivades d’altres patologies, com el glaucoma, la retinopatia diabètica, traumatismes oculars, lesions de nervi òptic o en les alteracions de les vies visuals presents després d’alguns problemes cerebrals. Per a la majoria d’aquestos casos no existix actualment cap tractament eficaç, per la qual cosa aquesta nova tecnologia podria obrir noves vies de tractament i ajudar a millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.

Amb l’ajuda de l’ONCE, els investigadors de la UMH realitzen estudis sobre les modificacions plàstiques que es produïxen en el cervell dels pacients cecs, com a conseqüència de la seua adaptació a la pèrdua de visió. A més, desenvoluparan protocols d’actuació per a conéixer amb antelació quins podrien ser els millors candidats per a este tipus d’aproximació terapèutica. Així mateix, la UMH realitza enquestes per a conéixer l’opinió de persones amb diferents discapacitats visuals enfront d’aquestos nous dispositius, així com els requisits mínims necessaris per a aconseguir millorar la seua autonomia de forma eficaç.

L’ONCE complix la seua missió social a través de diversos projectes que afavorixen l’autonomia personal, la plena inclusió social i la defensa dels drets dels seus afiliats, sense oblidar la igualtat d’oportunitats, com a ciutadans de ple dret que són.

Per a desenvolupar els seus objectius, l’ONCE es recolza en la prestació de múltiples servicis i en la posada en marxa de diverses activitats, la qual cosa destaca el seu compromís per impulsar la I+D+i en matèria de ceguera i deficiència visual, per mitjà de la seua col·laboració en projectes d’investigació relacionats amb aquelles patologies oftalmològiques que, amb més freqüència, són causa de ceguera total o parcial.

Amb aquestes col·laboracions, l’ONCE pretén estimular el coneixement científic més avançat i innovador sobre la ceguera i deficiència visual, a fi de fomentar la seua prevenció i el desenvolupament de teràpies efectives.

24-02-16-ONCE2

Destacats